«

»

Pomladno čiščenje stanovanja

Pomlad je letni čas čiščenja. Na vseh ravneh. Po tradicionalni kitajski medicini je pomlad čas jeter, ki so glavni čistilni organ v telesu. V tem obdobju je dobro, da se razstrupimo, vendar žal pozabljamo, da mora razstrupljanje vedno potekati na vseh ravneh, ne samo in zgolj na telesni. Enako oziroma še bolj kot nas lahko obremenijo kruh, sladkorji, slabe maščobe, meso itd., nas lahko obremenijo negativna in predvsem neizražena čustva, misli, jeza, strah, žalost …

Če želimo narediti spremembo in spustiti tisto, kar nas duši in obremenjuje, se je tega treba lotiti celostno. Tako na duhovni kot na popolnoma fizični ravni. Ker je vse povezano in je tisto, kar je zunaj nas, samo ogledalo vsega v nas samih. Zato ne smemo zanemarjati tako notranjega kot zunanjega sveta in telesa, ker je to najboljši pokazatelj resnične situacije znotraj nas.

Tudi prostor, ki nas obdaja, je dober pokazatelj vseh naših potencialov, danosti in hkrati tudi neravnovesij in blokad, ki jih vse prevečkrat živimo. Odraža našo življenjsko zgodbo in tisto, kar živimo zdaj. In tako kot lahko iz rojstne astrološke karte spoznamo vse, kar je človek prinesel s seboj (in kar ima seveda tukaj in zdaj možnost spremeniti), tako nam lahko tudi urejenost, oblika, naravni elementi v prostoru, barve, ki jih izbiramo, stvari, ki jih hranimo … skozi naše stanovanje in dom, kjer živimo, pokažejo vse, kar je v nas, našo življenjsko situacijo in zgodbo. Potenciale in danosti ter neravnovesja in blokade. Ter kako le te spremeniti, preobraziti.

In če se v tem pomladnem času lotimo razstrupljanja telesa in čustev, misli, ne pozabimo tudi na čiščenje prostora, ki nam služi kot dom, zavetje, varno in sveto mesto, kjer se umirimo in napolnimo baterije. Vsaj to bi prostor, kjer živimo – naš dom – moral biti.

Seveda je dobro, da ga kdaj pospravimo, počistimo, posesamo, vendar to še zdaleč ni dovolj. Je pa zdrava osnova.

Ko se boste lotili pospravljanja svojega stanovanja, začnite pri omarah, predalih, predalnikih … Kaj vse hranite v njih in česa nikoli ne uporabljate? Kaj vse hranite za krizne čase, kaj vse zbirate kot spomin na preteklost, ki je ne želite spustiti?

Vse to so stvari, ki vas blokirajo in ne ustvarjajo zdravega pretoka energije v prostoru, v vas in vašem življenju.

Prečistite omare, spustite stare stvari in naredite prostor za nove. Vse obleke ali stvari, ki jih niste uporabljali zadnje leto, podarite ljudem, ki jih potrebujejo. Vi pa se osvobodite in si dovolite, da v vaše življenje pridejo nove stvari.

Nič hudega, če se pojavi strah ali katero drugo čustvo. Velikokrat se. Pomembno je, da nas čustva v nas ne blokirajo, da tudi če so, jih lahko spustimo in živimo vse drugo, kar je in kar obstaja. Da nimamo pozornosti samo na ozkem okviru čustev, ki nas preplavljajo. Da usmerimo pozornost na svetlobo, ki vedno sama po sebi prežene temo. Tukaj nam najlažje pomagata meditacija in tišina, ampak več o tem morda drugič.

Ko v svojem domu prečistimo omare, predale, police, se lahko lotimo čiščenja tudi na globlji ravni. Prezračimo stanovanje, kote stanovanja lahko osvobodimo zastarele energije z zvokom – lahko zelo preprosto z dvema pokrovkama, ki bosta ustvarili močno vibracijo in zvok. Sosedje bodo že preživeli, brez skrbi. Super so tudi gongi ali himalajske posode.

Zelo močno in dobrodejno energijo čiščenja ima tudi sol. To velja za vse ravni. Kot redno pitje solnice (v pravem razmerju in z zdravo soljo: na en liter in pol vode pol čajne žličke himalajske ali druge neprečiščene soli). Kot kopel v slani vodi po napornem in težkem dnevu. Kot kopanje v morju, ki je veliko več, kot mislimo.

V prostoru pa prav tako sol lahkotno in zelo učinkovito osvobodi prostor zastarele energije in ujetih čustev v njem.

Postavite v vse kote prostora posodico s soljo. Naj je bo veliko. Pustite kakšen teden in potem sol seveda zavrzite. Če čutite, da je negativne energije preveč, lahko sol posujete po tleh, pustite nekaj časa in potem posesate.

Zelo dobro lahko prostor prečisti tudi kadilo. In ni vam treba hoditi v trgovino in kupovati takšnih in drugačnih kadil. Zagotovo ima kdo od vaših bližnjih doma vejico posušenega žajblja. Dajte ga na krožnik, prižgite in se z njim sprehodite po stanovanju. Izvrsten za energijsko čiščenje prostora je beli žajbelj.

Možnosti je veliko, najboljša pa je seveda kombinacija vseh. A ne pozabite, da je to največkrat lažje narediti kot pospraviti omare in se ločiti od starih stvari, ki nam ne služijo več.

Zato se temu ne izognite samo zato, ker je težje. Je tudi bolj osvobajajoče. Učinkoviteje. Globlje.

Najlepše stvari in pozitivne spremembe se večinoma zgodijo zunaj cone udobja. Zato pogumno.

Tina