Vastu

kompas

Beseda VASTU pomeni prostor ali bivalno okolje.

Vastu je več kot 5000 let staro znanje zapisano v Vedah, ki nas pouči o ureditvi bivalnega, delovnega prostora in okolice v skladu z naravnimi zakonitostmi in naravnimi elementi ter potrebami in značilnostmi posameznikov, ki v njem delajo, živijo, ustvarjajo….

Je izvorno znanje pri nas bolj poznanega Feng Shuija.

VASTU je zasnovan na odnosih, ki izhajajo iz notranje ureditve prostora. Tako kot je pomembna življenjska energija vsakega posameznika, tako je pomembna tudi življenjska energija prostora. Usklajenost obeh pa je ključnega pomena, saj se v takšnem usklajenem odnosu ustvarja življenjska energija ali prana, ključna za zdravo, ustvarjalno, mirno in radostno življenje.

Hiša, ki jo ustvarimo, prostor, ki ga opremimo ali vrt, ki ga uredimo – je vesolje v malem z vsemi zakonitostmi, ki v njem vladajo in kot tak nam lahko pomaga uravnovesiti različna področja našega življenja: zdravje, odnose, ustvarjalnost, denar, ljubezen…Ko gradimo hišo, izbiramo primerno zemljišče zanjo, ko kupujemo stanovanje ali poslovni prostor ali ko ga z velikim veseljem urejamo in oblikujemo – si vsi želimo, da bi le to postalo naše zatočišče, prostor, ki bi nas podprl, v katerem bi se počutili dobro, zdravo, ustvarjalno, umirjeno a živo. Prostor je živ in se povezuje z vsakim delčkom našega življenja.

Kaj je tisto v prostoru, kar tako močno vpliva na nas in na vsa področja našega življenja?

To so naravne zakonitosti, ki se jih velikokrat ne zavedamo, a so prisotne povsod – tako v našem telesu, v naravi, kot v prostoru, ki nas obkroža. Ista načela, ki veljajo v naravi in okolju veljajo tudi v prostoru. Smo del narave in naravnih ritmov, ne moremo se ločiti od njih. Zgraditi hišo ali oblikovati in opremiti stanovanje pomeni ustvariti vesolje.

Arhitektura je, oziroma bi morala biti odraz naravnega odnosa med človekom in naravo in tako kot človek odseva naravo ter je povezan z naravnimi ritmi, tako je z njimi povezana tudi hiša, ki jo gradimo, prostor, ki ga opremimo,vrt, ki ga uredimo….

Vastu nam pomaga zgraditi hišo, izbrati pravo lokacijo za njo, urediti stanovanje ali poslovni prostor, vrt in okolico tako, da bo ustvarjen prostor v skladu z naravnimi silami, naravnimi zakonitostmi in z nami – z namenom, da se bo dosegla tako iskana in pomembna harmonija med človekom, naravo in prostorom.

Človek je zemeljsko in energijsko bitje. Najbolje delujemo, ko smo v harmoniji z naravo, naravnimi zakonitostmi in ritmi.

Za vzpostavitev pravega ravnovesja Vastu upošteva:

8 smeri neba – 4 glavne in 4 stranske: vsaka izmed smeri neba ima svoje zakonitosti in je hkrati povezana ter podpira točno določeno področje našega življenja.

5 elementov: prostor, zrak, ogenj, voda, zemlja.

Zaznavamo jih povsod v naravi in v nas samih. V zdravem telesu in zdravem okolju so ti elementi v popolnem ravnovesju. Vsak od teh elementov je v telesu in v naravi povezan z pomembnim procesom, v prostoru pa s posamezno smerjo neba.

Pri gradnji hiše ali urejanju prostora je potrebno doseči idealno vzajemno delovanje elementov, njihovo pravilno razporeditev in medsebojno ravnovesje.

Pravilna orientacija in vpliv zemeljskega magnetnega polja iz severa, prav tako, na ravneh, ki jih ljudje ne zaznavamo, vplivata na procese v telesu in ravnovesje v prostoru. Poravnani z magnetno osjo zemlje razmišljamo in delujemo jasneje in lažje. Plujemo s tokom in ne proti njemu.

Gibanje Sonca in njegov vpliv v obliki svetlobe in toplote.

Kvaliteta in energija Sonca pa tekom njegove poti od vzhoda proti zahodu nista vedno enaki. Tako kot Sonce v mavrici z različno vibracijo in energijo ustvari spekter 7 barv, tako to različno vibracijo in energijo oddaja na različnih delih svoje poti od vzhoda do zahoda. Jutranji ultravijolični žarki vzhoda so zdravilni in dajo vitalnost in zdravje -v nasprotju infrardečimi žarki na področju juga in gama žarki na zahodu. Preveliko izpostavljanje njim je zdravju škodljivo. In pomembno je, da pot Sonca in njegovo različno kvaliteto – povezano z različnimi smermi neba – upoštevamo tudi pri gradnji hiše ali opremljanju stanovanja.

Poleg pravilne orientacije, zemeljskega magnetnega polja, 5 elementov in Sonca pa Vastu upošteva tudi podnebne vplive področja, kjer živimo, kulturne značilnosti ter geografske vplive okolja.

Naravne zakonitosti in ritmi pa so povezani tudi z gibanjem ostalih planetov. Gre za energije, principe v nas, v naravi in prostoru.

Gibanje in položaj planetov v trenutku našega rojstva nam kot zrcalo pokaže vse tisto, kar smo prinesli s sabo, vse naše danosti, sposobnosti, posebnosti, naloge, a tudi morebitna neravnovesja. Mi takšni kot smo – z vsemi posebnostmi in nalogami moramo biti prav tako usklajeni s prostorom, oziroma mora biti prostor zgrajen in oblikovan tako, da se med nami in njim lahko ustvari harmonično ravnovesje, ki zagotavlja nemoten pretok življenjske energije, tako pomembne za zdravje in dobro počutje.Gibanje planetov kaže časovne cikluse, ki vplivajo na človeka, prostor in naravo, ter s tem pokaže tudi na najboljše možnosti za gradnjo, načrtovanje in urejanje prostorov in hiše.

Vse v naravi je v popolni medsebojni povezanosti in v svojem naravnem, zdravem stanju je vsaka stvar na Zemlji v popolni harmoniji z naravnimi ritmi, zakonitostmi in cikli.

Enaki zakoni, ki delujejo pri gibanju planetov in sonca so tudi v nas in tudi v prostoru, ki ga ustvarimo ali zgradimo. Nič ni ločeno, vse je povezano in živo in na vseh ravneh – od najmanjšega atoma do največje zgradbe – delujejo enaki naravni zakoni.

Naloga Vastuja je pomagati zgraditi, oblikovati in opremiti stanovanje, hišo, vrt, poslovni prostor tako, da bo le ta v skladu z vsemi naravnimi zakonitostmi, ki vplivajo na naše življenje ter tudi z našimi posebnostmi, nalogami in danostmi, takšnimi kot smo jih prinesli s seboj in so za naš razvoj najboljše.

Vastu ne posega v estetski okus posameznika, prav tako njegov namen ni dekoriranje stanovanja – čeprav je tudi pri tem lahko v veliko pomoč.Vastu poseže v globljo strukturo in naravne vzorce, znotraj katerih se ustvarjajo usklajeni odnosi in življenjska energija. Upošteva kulturne, geografske, klimatske značilnosti ter okolje v katerem živimo. Prav tako vedno upošteva in spoštuje osebne želje in potrebe ljudi. Njegova uporaba sega od postavitve enega samega vrča z vodo ali rože na pravilno mesto v stanovanju do pomoči pri načrtovanju in izgradnji večje hiše ali večjega objekta.

 

Zavetje si ti in zaščita, dom moj,

varne strehe in shramb polnih dobre hrane.

Naj bogastvo in mladost stopita zvečer skozi tvoja vrata.

Modro si grajen in posvečen kot bivališče Some,

 napitka večnosti.

Naj te varujejo Isa, Indra in Agni,

nesmrtni naravni zakoni.

Naj me Tvoji zidovi

– vzhodni, južni, severni in zahodni –

milostno sprejmejo, ko se obračam k njim.

Naj mi nikoli ne zdrsne, ko se opiram nate!

 

Atharva Veda

 Web