«

»

MAREC 2015 SKOZI DJOTIŠ

Djotiš je vedska astrologija, ki jo ljudje morda bolj poznajo pod imenom indijska astrologija. Vendar v času, ko je djotiš nastal, Indije takšne kot jo poznamo sedaj, v resnici ni bilo, bila je samo visoko razvita vedska civilizacija, katere rišiji/vedski modreci/ so skozi notranja spoznanja zapisali djotiš – znanje o naravnih ritmih.

Najbolj pomembna stvar pri razumevanju djotiša je to, da je stanje na nebu, samo odsev/odraz stanja v nas samih. Da nikoli ni nobenega Merkurja, Marsa ali Saturna, ki bi od zunaj deloval na nas in vplival na naša življenja. Stanje na nebu odraža stanje na zemlji. Makrokozmos je enak mikrokozmosu. Planeti na nebu so samo zelo jasni in točni pokazatelj tistega, kar se dogaja v nas samih. Mi vsi smo ti planeti, ti energije, ta naravna načela. To so vedeli že rišiji nekoč in je pomembno, da vemo tudi mi, preden beremo katerokoli astrološko napoved. Ko razumemo sliko neba in dejstvo, da je le ta samo odraz tistega, kar je znotraj nas – potem lahko prevzamemo odgovornost in spreminjamo stvari. Nismo več nemočni opazovalci ampak aktivni udeleženci Življenja.

planeti 1Druga zelo pomembna stvar pri razumevanju astrologije in predvsem djotiša (ki se malo odmika od klasičnega razumevanja le te), pa je poznavanje sideralnega oziroma dejanskega zodiaka/stanja na nebu ter tropskega oziroma navideznega zodiaka/stanja na nebu.

Tako djotiš, kot vse ostale stare astrologije, upoštevajo dejansko stanje na nebu, oziroma sideralni zodiak. Le ta pa se od pri nas bolj poznanega tropskega zodiaka, ki ga upošteva zahodna astrologija, kar precej razlikuje. Zahodna astrologija ne upošteva dejanskega stanja na nebu in zato včasih prihaja do velikih razlik in nerazumevanja.

Zelo laično povedano to pomeni, da se na prvi pomladni dan, ko se po zahodni astrologiji začne znamenje Ovna (kar pomeni, da Sonce vstopi v znamenje Ovna), dejansko, v resnici Sonce nahaja na cca 6 stopinj Rib in je še kar precej daleč od Ovna! Pa ne samo Sonce, celotni zodiak je v resnici, glede na stanje na nebu – premaknjen 23 stopinj in še malo nazaj.

To je vedno dobro vedeti, ko beremo analize kje se nahaja posamezni planet v naši rojstni karti in v tranzitu J In potem se astronomi, oziroma ljudje, ki se resno ukvarjajo z opazovanjem neba – smejejo astrologom, češ, saj še dejanskega stanja na nebu ne preberete prav! Treba je poznati in razumeti razliko.

Posebej je to pomembno tudi pri bio – dinamičnem kmetovanju, kjer je stanje na nebu še kako pomembno. Tudi tu obstajata dva različna setvena koledarja, z različnimi naravnimi ritmi. Vsi resni biodinamiki pa upoštevajo dejanske naravne ritme – sideralni zodiak (setveni koledar Marije Thun je narejen na dejanske naravne rimte!)

Tudi djotiš izhaja iz sideralnega zodiaka, kar laično pomeni, da je vse, kar preberete v izračunih zahodne astrologije – potrebno premakniti cca 23 stopinj nazaj – da dobite dejansko stanje na nebu.

Mesec marec je iz vidika naravnih ritmov zelo zanimiv in sigurno se nam bo lahko veliko dogajalo – zunaj na nebu, a dejansko v nas samih, naših življenjih.

Zopet se srečamo z dvema mrkoma, najprej Sončevim mrkom, ki se bo zgodil 20.3. in kasneje Luninim mrkom, ki bo 4.4.2015.

Mrki se bodo dejansko dogajali na osi Devica – Ribe, zato jih bodo vsi ljudje, ki so po djotišu – glede na sideralni zodiak – močno povezani s tema znamenjema ali imajo pomembne planete v njih – še močneje čutili.

Kot vedno – pri vseh mrkih je v tem obdobju naša notranja svetloba zmanjšana, oziroma se dogaja večje čiščenje, na podlagi le tega pa se ni dobro pomembno odločati ali sprejemati pomembnih odločitev. Tišina, umirjanje, sproščanje, prisotnost, uravnovešena telesna aktivnost in meditacija so sigurno najboljša orodja za ohranjanje ravnovesja.

Posebno pa moramo v mesecu marcu paziti na našo naglost, impulzivnost in hitrost odločitev. Hiti počasi naj bo moto tega meseca. In ko imamo najmanj časa in smo v največji naglici – se ustavimo, zaprimo oči in se umirimo za 10 minut.

V začetku marca (5.3.) se namreč na nebu zgodi “srečanje” dveh naglih, ognjenih principov – Marsa in Ketuja – južnega luninega sečišča, ki energijo Marsa še pojača, hkrati pa kaže na razčiščevanje vseh starih, nerešenih stvari povezanih z jezo, zamerami, pogumom, močjo, vitalno energijo….Ker se jima sredi marca pridruži še Sonce, bo ognjene energije še več in zelo pomembno jo je pravilno usmeriti.

Le to se bo dogajalo v znamenju Rib – zato vse Ribice (spet pozor – glede na dejanske naravne ritme) pozor malo bolj! In Device tudi- saj se to znamenje nahaja direktno nasproti Rib in vpliv močno čutijo.

V tem obdobju je potrebno popaziti tudi na telo, ne samo na duha, ker ves stres se vedno nalaga na telesu – redna joga ali kakšna druga oblika aktivnosti, ki povezuje telo in duha je zelo dobrodošla.

Konec marca – v obdobju med obema mrkoma – točneje 27.3. pa v znamenje Rib vstopi tudi Merkur, ki sicer ni retrograden v tem obdobju, je pa – glede na djotiš – debilitiran – svoje najslabše kvalitete. Jasnost razločevanja, modrost odločitev, pravilna usmerjenost, kvalitetna komunikacija…je lahko malo ogrožena. Z zavedanjem možne ne -kvalitete na nebu in s tem v nas samih – pa jo lahko s prisotnostjo tukaj in sedaj preobražamo.

Merkur bo v Ribah vztrajal do 13.4., ko se stvari sprostijo in bo zopet dobro obdobje za nove začetke in načrtovanje novih poti.

Prav tako v mesecu marcu postane retrograden princip Saturna (od 14.3. do 2.8.) in čas je za ponovno poglabljanje njegovih lekcij, ki so seveda individualne za vsakega posameznika.

Ker bosta tako druga polovica marca in začetek aprila (do 8.4., ko se Jupiter obrne) retrogradna kar dva principa hkrati – Jupiter in Saturn – je resnično čas za poglabljanje v sebe – bolj kot za nove pomembne zunanje akcije. To seveda ne velja za tisto, kar že teče…zgolj pozor pri aktiviranju in začetku pomembnih novih stvari!

 

Tina Pipan

www.eroja.si; www.isa-institut.org